Øjendrypning i klinikken

Hvorfor skal jeg have dryppet mine øjne og hvad betyder det for synet ?

Stort set alle skal have dryppet øjne også selvom du har været ved os eller en anden øjenlæge før.

Man benytter øjendråber der  svier i ca 30-60 sekunder efter drypning. Det opleves som, at have være i svømmehalen. Cirka 20 minutter efter er pupillerne udvidet. Det betyder, at dét hul som pupillen er, nu er blevet meget større, og det er derfor meget lettere at kigge på nethinden og de bagerste dele af øjet og derved sikrer en grundig undersøgelse. For øjenlægen svarer det lidt til at man har trukket gardinerne fra og nu tydeligt kan se igennem vinduet.

Dråbernes virkningsvarighed er individuelle men ofte varer de i ca. 4 timer. I den tid opleves det, at synet er mere sløret og man er lysfølsom. Det kan ofte være svært at fokuserer og se det som er nært for en.

Af samme grund anbefaler vi på det kraftigeste at man afstår fra at køre i bil i ca. 4 timer efter øjendrypning. Man skal også afstå fra brug af maskiner og lign. hvor synet er nødvendigt, og der er fare for egen sikkerhed eller andres sikkerhed.

Drypning af børn – Cycloplegi

Børn og unge kan dryppes på sammen måde som ovenfor beskrevet.

I særlige situationer, fx. i forbindelse med brillevurdering eller skelevurdering, kan man drypper med nogle særlige dråber  (cyclogyl). Disse skal dryppes lidt anderledes og hvis det er tilfældet for dig vil du får nærmere besked om hvordan man drypper. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at dråberne kan virker i ca. 24 timer med samme gener som ovenfor: dvs. sløret syn, lysfølsomed, særligt slør ved nærarbejde. Derudover er det ikke usædvanligt at der ofte opstår træthed efter drypningen.