Patientinformation

Øjendrypning og udvidelsen af pupillen

Hvad sker der hvis du ikke ønsker at få dryppet dine øjne?

Hvis du ikke ønsker at få dryppet øjne afstår vi fra dette. Konsekvensen er, at vi ikke kan lave en grundig undersøgelse af dine øjne og vi derved kan overse sygdomme. Der er endvidere nogle sygdomme der forudsætter at pupillerne udvides for overhovedet at kunne undersøge dem. Hvis du derfor ikke ønsker at få dryppet øjne kan vi slet ikke undersøge dig for disse sygdomme.

Pupillen

Regnbuehinden (det farvede i øjet) er en muskel, der udgør pupillen i midten. Pupillens størrelse spiller en rolle for hvor meget lys der kommer ind i øjet og er også medvirkende til at synet er skarpt når man fokuserer på noget.

Nå der laves øjenundersøgelser påføres der ofte meget lys til øjet, hvilket får pupillen til at trække sig sammen. Dette medfører at ”hullet” (pupillen) øjenlægen kigger igennem bliver ekstremt lille og det er derfor meget vanskeligt at vurderer forskellige forhold i øjet.

Ved undersøgelse for mange sygdomme er det derfor afgørende at dryppe øjnene således at pupillen forbliver stor uanset hvor meget lys der påføres øjet. Herved kan øjenlæge let lyse øjet op og se alle detaljer tydeligt.

Hvordan virker dråberne?

Dråberne gives af sygeplejersken. Pupillen udgøres af regnbuehinden, som er en muskel. Og når den trækker sig sammen, bliver pupillen lille. Ved at dryppe med særlige øjendråber, lammes musklen og pupillen forbliver stor. Effekten varer i ca. 4 timer. I denne periode er synet ofte sløret og man er mere lysfølsom. Af denne grund må man ikke køre bil eller benytte personfarligt udstyr i ca. 4 timer.

 

Varighed inden den fulde effekt

Dråberne er ofte 30-45 minutter om at virke fuldstændigt. Du vil derfor skulle vente på at dråben har virket maksimalt inden du vil blive kaldt ind af lægen eller sygeplejersken.

Hvilke sygdomme kræver at der dryppes øjne?

Der er mange sygdomme som kræver at øjnene dryppes og pupillerne forstørres. Her nævnes bl.a.:

  • Grå stær
  • Efterforløb ved grå stær operation
  • Efterforløb ved nethindeoperation
  • Glaslegmesammenfald
  • Nethindeløsning
  • Betændelse inde i øjet
  • Grøn stær
  • AMD
  • Diabetes
  • Blodpropper i nethinden
  • Forskellige nethinde sygdomme

 

Gener, bivirkninger og allergi

De fleste oplever at dråberne svier i ca. 30 sekunder. Ofte gives der flere forskellige dråber, hvilket dog afhænger af årsagen til dit besøg.

Når dråberne virke opleves at synet er sløret og at man er lysfølsom. Effekten varer i ca. 4 timer, men kan svinge fra person til person. I denne periode må du ikke køre bil eller benytter personfarligt udstyr. Klinikken er derfor lokaliseret tæt på togstation og busholdeplads.

Bivirkninger er meget sjældne, men kan omfatte (ud over de øjemæssige gener) uro, hjertebanken, rødme i ansigtet, mundtørhed og feber.

Endeligt kan der udvikles allergi. Hvis du er allergisk overfor øjendråber, lægemidler eller konserveringsmidler skal du altid meddele dette til personalet inden de drypper dine øjne. Hvis du udvikler allergi efter øjendrypning kan du henvende dig til os, vagtlægen eller din egen læge. Du skal gøres os opmærksom på ved efterfølgende besøg at du har udviklet allergi siden sidste besøg.

Meget sjældent kan der udvikles en akut udgave af sygdommen grøn stær. Dette vil vise sig ved at øjet bliver rødt, der udvikles kraftige smerter med udstråling til panden. Ofte bliver synet nedsat. Hvis du udvikler disse symptomer, eller er i tvivl om du har udviklet disse symptomer er det afgørende at du akut kontakter øjenlæge. Hvis Vestsjællands Øjenklinik Slagelse er lukket, skal du henvende dig akut til egen læge eller vagtlæge.

Det er dog en meget sjælden bivirkning, og vi undersøger typisk om du er disponeret for denne bivirkning ved dine besøg.

Vestsjællands Øjenklinik Slagelse

Sdr. Stationsvej 41, Kælderen

4200 Slagelse

58 52 20 01

Læs om dit forløb i klinikken

Forbered dig inden dit besøg

Ventetid til og i klinikken

Øjendrypning i klinikken

Vil du vide mere om øjensygdomme og patientrettigheder