Patientinformation
Øjendrypning
Allergier overfor øjendråber
Hvis du er allergisk overfor lægemidler eller konserveringsmidler skal du meddele dette til Vestsjællands Øjenklinik Slagelse inden behandlingen startes eller hurtigst herefter.
Hvis du udvikler allergiske symptomer efter du er opstartet i medicinsk behandling, skal du kontakte øjenklinikken. Symptomerne omfatter bl.a. kløe, tåreflåd, rødme af øjeæblet samt rødme og hævelse af øjenomgivelserne. Hvis du oplever andre symptomer efter opstart af behandling, kan du altid kontakte øjenklinikken.
Inden du drypper dine øjen
Det er meget vigtigt at du opbevarer dråberne som det anbefales i indlægssedlen i pakningen.
Du skal ligeledes være opmærksom på holdbarheden efter åbning.
Endeligt er det vigtigt at du vaske dine hænder grundigt inden du skal dryppe dine øjne.
Det er vigtigt at tippen af flasken ikke kommer i berøring med øjet eller øjenvipperne.
Øjendrypning
Når der skal dryppes øjne, trækkes nedre øjenlåg ned. Flasken holdes henover øjet og der trykkes på flasken, således at der afgives en dråbe i øjet. Det er vigtigt at tippen fra flasken ikke rammer eller rører øjet!
Det er normalt, at noget af dråben løber ned på kinden, da der ikke er plads til en hel dråbe i øjet. Hvis du er i tvivl om dråben kom ind i øjet, må du gerne dryppe igen med det samme. Man kan ikke overdosere fordi der kun er plads til en dråbe. Men, hvis der går mere end 5 minutter, kan man dog ikke blot give en ekstra dråbe, da det så vil fungere som overdosering. Man kan derfor godt give en eller flere ekstra dråber, såfremt det er inden for 5 minutter.
Øjensalve
Hvis du skal bruge øjensalve, skal du trække ned i nedre øjenlåg. Som på billedet nedenfor lægger du en streg på ca. 1 cm. Herefter lukker du øjet og bevæger øjet mod højre og venstre, hvorved varmen fra øjet opløser salven, så den fordeles i hele øjet.
Hvis du skal dryppe med flere forskellige lægemidler
Hvis du skal dryppe med flere lægemidler inden for samme tidsrum, er det meget vigtigt, at der går mindst 30 min. mellem hver dråbe fra hvert lægemiddel. Herved undgår du at skylle det første lægemiddel ud med det andet.
Hvis du bruger dråber og salve skal salven altid tages til sidst, da den vil forhindre at yderligere dråber optages i øjet. Hvis en af flere øjenlægemidler er en suspension, skal suspensionen tages sidst (men dog før salve).
Alternativ måde at dryppe øjne på
Hvis du oplever, at det kan være svært at dryppe dine øjne, kan man forsøge sig med at ligge sig ned på ryggen. Man lukker det øje der skal dryppes, og mens øjet er lukket, drypper man ned i øjenkrogen. Det er muligt, at man skal give mellem 1-3 dråber. Mens du er liggende, kan du herefter åbne øjet og dråben vil automatisk løbe ind i øjet.
Hjælp til øjendrypning
Hvis du ikke kan dryppe dine øjne og ikke har nogen, der kan være behjælpelige, er det muligt at få hjælp via hjemmeplejen.
Hjælp på apoteket
Dit lokale apotek kan hjælpe dig med vejledning i hvordan du drypper dine øjne. Der findes også nogle anordninger, der kan gøre drypningen lettere. Du kan derfor altid snakke med din apoteker omkring øjendråber og øjendrypning.
Konserveringsmidler
Øjenklinik Slagelse anbefaler generelt, at der benyttes dråber uden konservering. Konserveringen medfører, at dråberne holder længere, men er samtidigt også ekstra kemi der påføres dine øjne. Det er kendt, at der på længere sigt, ofte komme mange lokale øjensymptomer i form af rødme, grusfornemmelse, irritation og tåreflåd der er delvist betinget af konserveringsmidler. Kortvarige behandling med dråber med konserveringsmidler vil dog sjældent være et problem, medmindre du er allergisk overfor konservering.
Vestsjællands Øjenklinik Slagelse
Sdr. Stationsvej 41, Kælderen
4200 Slagelse
58 52 20 01
Læs om dit forløb i klinikken
Forbered dig inden dit besøg
Ventetid til og i klinikken
Øjendrypning i klinikken
Vil du vide mere om øjensygdomme og patientrettigheder