Patientinformation

Efterstær

Hvad er efterstær?

Grå stær skyldes uklarhed i linsen. Linsen er omringet af en linsekapsel og under operationen for grå stær laves et hul på forfladen af kapslen, hvorigennem man fjerner den gamle linse og indsætter den kunstige linse. Hos nogle vil bagfalden af linsekapslen blive uklar hvilket kaldes for efterstær.

Hvem får efterstær, hvornår og hvor ofte?

Ca. 10% af alle der er blevet opereret for grå stær vil på et eller andet tidspunkt udvikle efterstær. Det er mulige at udvikle efterstær fra få dage efter operationen til mange år eller årtier efter operationen. Udviklingen er meget svingende. Det er derfor umuligt at forudse hvem og hvor hurtigt der kan udvikles efterstær.

Symptomer

Symptomerne kan ligne dem du oplevede da du havde grå stær. Dvs. tiltagende sløret syn og blænding.

 

Forløb

Efterstær vil altid forværres. Undertiden så langsomt, at det kan føles stabilt.

Efterstær giver aldrig mén af øjet. Det er derfor uden betydning om behandlingen gennemføres lang tid efter konstateringen af efterstær. Man kommer ikke for sent til efterstær behandling, og resultatet bliver altid det samme.

Behandling

Efterstær behandles hos Vestsjællands Øjenklinik Slagelse. Vi benytter en YAG-laser (Nd:YAG (neodymium-doped yttrium aluminum garnet; Nd:Y3Al5O12)), der kan fjerne efterstære. Behandlingen tager 5-10 minutter pr. øje. Behandlingen er smertefri. Som umiddelbar ”bivirkning” vil laserlyset medføre at øjet er svært blændet resten af dagen og derved er synet ringe resten af dagen. Af denne grund tager man typisk ét øje ad gangen, så synet ikke er nedsat på begge øjne på én gang.

Allerede dagen efter vil du kunne forvente at synet bedres.

 

Risici og komplikationer

YAG-laserbehandling er en ekstrem sikker procedure med en meget lille risiko. Men desværre er ingen behandlingen risikofri.

Laserbehandlingen øger risikoen marginalt for sygdommene nethindeløsning og væskeansamling på nethinden.

Efter behandlingen kan man opleve fluer i synsfeltet og dette vil typisk aftage med tiden.

Der er en lille risiko for at laserskuddene kan afgive en lille skade på den kunstige linse. Det er dog meget usædvanligt, at dette medfører symptomer for patienten.

Helt ekstraordinært sjældent, kan den kunstige linse miste sin placering i øje, hvorved synet sløres betydeligt. Det vil kræve en større operation at genoprette linsen.

Vestsjællands Øjenklinik Slagelse

Sdr. Stationsvej 41, Kælderen

4200 Slagelse

58 52 20 01

Læs om dit forløb i klinikken

Forbered dig inden dit besøg

Ventetid til og i klinikken

Øjendrypning i klinikken

Vil du vide mere om øjensygdomme og patientrettigheder